Verandering als waarde
Gepubliceerd 30 augustus 2024
Zwerm oeverzwaluwen nestelt in geluidswal A4 bij Leiderdorp. Deze kop van een krantenartikel (Beurse, 2024) zegt alles over de wijze waarop de natuur zich aanpast aan veranderende omstandigheden. Door de vele regenval staat het water in de rivieren zo hoog, dat de oeverzwaluw zich hier niet in kan nestelen. Inventief zocht een groep zwaluwen een geluidswal op waar zij hun nestjes in maakten.
Als mens kijken we vaak op afstand naar de natuur als gesloten ecosysteem en hebben het idee dat wij als mens daarbuiten staan, of zelfs daarboven. Wij menen de kennis en de kunde in pacht te hebben om de wereld naar onze hand te zetten. Niets is minder waar. Wij vormen onderdeel van het ecosysteem en zijn gebonden aan de wetten van de natuur.
Kijkend naar de natuur, dan zien we dat deze zich cyclisch beweegt. Zo is er een opkomen en neergaan van de seizoenen, van dag en nacht en van eb en vloed. Als samenleving en in organisaties denken we echter overwegend lineair. We leggen alles langs een ‘meetlat’: tijd, groei, ontwikkeling. Dat biedt ons een gevoel van controle. Als we van de norm afwijken, slaat de paniek echter toe. Dan voelen we ons genoodzaakt om snel, soms ingrijpende, maatregelen te treffen die de ‘orde’ weer herstellen. Dit zijn vaak ad hoc maatregelen, die niet duurzaam zijn.
Op het moment dat u als organisatie cyclisch kan meebewegen met veranderingen die op uw pad komt, dan hebben veranderingen minder impact op uw organisatie. Door medewerkers de tools en de ruimte om te geven om zich continue aan te passen, wordt verandering niet meer gezien als een verstoring van wat goed is, maar als een kans om wat goed is, beter te maken.
Leestips:
- De kleine Laloux – F. van Looveren
- Reinventing organisations – F. Laloux

Naar een duurzaam lerende en wendbare organisatie
Gepubliceerd 29 augustus 2024
Duurzaamheid en duurzame ontwikkeling kennen inmiddels in veel vakgebieden en vanuit verschillende perspectieven een eigen interpretatie. Het wordt volgens Holden et al. (2014) vaak gepresenteerd als “de weg naar alles wat goed en wenselijk is in de samenleving” (p.130). Daarmee dreigt duurzaamheid als buzzword het onderspit te delven.

Regie over verandering: stapsgewijze transformatie
Gepubliceerd 28 augustus 2024
“Voor het creëren van wendbare organisaties is het noodzakelijk te investeren in het versterken van (1) continue en (2) episodische verandering. Het versterken van continue verandering vraagt met name het vestigen van een organisatieontwerp dat verandering stimuleert en faciliteert …”, aldus Reezigt (2021).

Vanuit pijn richting oplossing: theorie U
Gepubliceerd 27 augustus 2024
Verandering ontstaat pas wanneer betrokkenen zich echt kunnen openstellen voor het proces. Dit begint met het wegnemen van zorgen en belemmeringen, wat pas mogelijk is als er erkenning is voor de bestaande angsten, zorgen en pijn. Door hier aandacht aan te besteden, kunnen obstakels worden weggenomen die de weg naar verandering blokkeren.
Geen berichten meer.